ganzen in vlucht

De manier waarop ganzen samenwerken is voor mij het voorbeeld teamwork. We kunnen veel leren van de lessen van ganzen. Deze lessen helpen je om je team sterker te maken. Medewerkers zitten beter in hun vel, ze voelen zich gewaardeerd en de samenwerking wordt beter. Dat straalt je bedrijf ook uit naar buiten. Voor mij is dit de ultieme manier om Noaberschap in werk in de praktijk te brengen. Benieuwd naar de lessen van ganzen? Lees dan verder.

Krachten bundelen

Als een gans zijn vleugels uitslaat dan creëert daarmee een opwaartse kracht voor de vogels die volgen. Omdat ze in een V-formatie vliegen, verbruiken ze samen minder energie dan wanneer alle ganzen alleen zouden vliegen. Als je als team werkt aan een gemeenschappelijk doel en goed samenwerkt, dan bereik je sneller en makkelijker je doel omdat je de krachten bundelt.

Werken aan een gezamenlijk doel

Een gans voelt de vertraging en de weerstand als hij niet meer in de V-formatie vliegt. Om te profiteren van de opwaartse druk van de groep met ganzen zal de gans weer snel terugvliegen in de formatie. Zo werk je ook als team effectiever aan een gezamenlijk doel. Je helpt elkaar en je kunt ook zelf bij de anderen terecht voor hulp.

Versterk elkaar

Als de gans die vooraan vliegt moe is, dan wordt hij afgelost door een andere gans. Maak in een team gebruik van elkaars capaciteiten, talenten en vaardigheden. Je versterkt elkaar als je taken en leiderschap verdeelt op basis van waar iemand goed in is. Kijk ook eens of iedereen wel op de juiste plek zodat hij of zij het beste tot zijn recht kan komen.

Behoud het enthousiasme

De ganzen gakken continu als ze vliegen. Zo moedigen ze met zijn allen de voorste ganzen aan om op snelheid te blijven. Ook in een team is het belangrijk om elkaar te blijven motiveren en te stimuleren. Toon ook waardering voor elkaar. Blijf op zoek naar manieren om het enthousiasme te behouden.

Zorg goed voor elkaar

Wanneer een gans ziek wordt, gewond raakt of wordt neergeschoten dan gaan twee andere ganzen met deze gans mee om hem te helpen en beschermen. Ze blijven bij hem totdat hij weer kan vliegen of overlijdt. De ganzen sluiten zich daarna aan bij een andere vlucht, of ze proberen de eigen groep in te halen. Zo ook in een team. Je helpt elkaar en staat elkaar bij, in goede en in slechte tijden. Zorg goed voor elkaar als je merkt dat een collega iets minder goed in zijn of haar vel zit.

Je accu opladen

De ganzen overwinteren in warmere gebieden. Ook voor ons is het goed om af en toe een andere bestemming te zoeken. Lekker op vakantie om te genieten van het mooie weer of om de accu weer op te laden hebben we nodig om goed ons werk te kunnen doen.

Zelf aan de slag

Ben je geïnspireerd door de lessen van ganzen en wil je deze in de praktijk brengen binnen je bedrijf of je team? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak via 06-83 60 45 14 en ik denk graag met je mee.

Laat een reactie achter