zaag

Toen ik deze week in mijn kast zocht naar een ander boek, kwam ik de zeven eigenschappen van leiderschap tegen, geschreven door Stephen Covey. Het was al even geleden dat ik dit boek heb gelezen. Ik bladerde het door en mijn oog viel op de zevende eigenschap: sharpen the saw, houd de zaag scherp.

Goed zorgen voor jezelf schiet er bij in

Hoe toepasselijk in deze tijd van al het thuiswerken. Ik zie het ook om mij heen. De werkdruk is hoog en er is geen ‘sociale controle’. Er zijn geen collega’s die zien dat je doorwerkt tijdens de lunch of tot in de late uurtjes doorwerkt. Als je veel te doen hebt dan schiet goed zorgen voor je zelf er nogal eens bij in. Dat herken ik zelf heel goed. Even mijn accu opladen door een rondje te lopen, de tijd te nemen voor de lunch. ’s Avonds op tijd de laptop dichtklappen. Ik vind het soms best lastig. We hebben geen hond dus de stok achter de deur moet ik zelf zoeken.

Verreik je kennis

De zaag scherp houden is voor iedereen belangrijk. Daar zou meer aandacht voor moeten zijn. Het gaat daarbij niet alleen om het opladen van je accu maar ook om je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Dit hoeft echt niet moeilijk te zijn. Haal eens wat studieboeken van de bibliotheek of volg eens een van de duizenden webinars. Of het nu gaat om een yogaworkshop, een reisverhaal, de geschiedenis van Egypte of een NLP-sessie. Verreik je kennis en je zult zien dat dit je helpt om jouw zaag scherp te houden. En deel deze kennis met je vrienden en je collega’s. Zo helpen we elkaar gezond te houden.

Inspiratie en ervaringen delen

Het lukt mij gelukkig steeds beter om af te schakelen en even het werk het werk te laten. Ik lees veel, vind het prachtig om kennis te vergaren en ik ben graag creatief bezig. Daar kan ik me daar helemaal in verliezen. Om mijn vitamine D op peil te houden en in beweging te blijven doe ik mijn boodschappen op de fiets en geniet ik ontzettend van een wandeling in het bos. Kennis opdoen, ervaringen delen en blijven leren inspireert mij en ik word er blij van als ik daarmee anderen kan inspireren en hen kan helpen bij het vinden van oplossingen om de zaag scherp te houden.

Hulp nodig?

Kun je wel wat hulp gebruiken hoe jij kunt werken aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak via 06 – 83 60 45 14. Een WhatsAppbericht sturen kan natuurlijk ook.

Over mij

Ik help MKB-bedrijven bij de groei van hun bedrijf door medewerkers vitaal en bevlogen te houden zodat hoog ziekteverzuim wordt voorkomen.

Anecdote ‘houd de zaag scherp’, de zeven eigenschappen van leiderschap, Stephen Covey

Een man loopt door het bos en ziet een houtvester aan het werk. Deze is bezig een boom om te zagen maar het schiet niet echt op. “Waarom scherp je de zaag niet aan”, vraagt de man. “Daar heb ik geen tijd voor”, zegt de houtvester. “Ik moet nog te veel zagen”.

boomstam